Během letních prázdnin expedujeme zboží pouze 1 x týdně. Děkujeme za pochopení.

Nedělní bábovka, které nikdo neodolá

Bábovku z vaječného koňaku peču většinou tehdy, když čekám větší návštěvu. Bábovka je fakt velká, proto se hodí mít na ni i dostatečně velkou formu. Je to kalorická bomba, ale skoro všichni, kdo ji ochutnali, odjížděli od nás s opsaným receptem. Doba pečení je delší, ale příprava je hotová raz dva, takže vám zbyde dostatek času na nachystání krásně prostřeného stolu

Tahle „vaječňáková“ bábovka se v našem rodinném repertoáru usadila před pár lety. Ochutnali jsme ji tenkrát u sousedů, kteří vyznávají velmi zdravou stravu, kde cukry a mouka nemají žádné místo. Nebojte se, tohle nebude recept na low carb dezert. Tuhle neuvěřitelně vláčnou bábovku totiž sousedům přivezla maminka, které se je čas od času snaží pokoušet a přivést je na správnou víru. Sousedi se drží a já pak pláču při pohledu na váhu… No jo, ale některým věcem se prostě nedá odolat!

 

Bábovka z vaječného koňaku

1) Suroviny

5 vajec

250 g cukru krystal

125 g solamylu

63 g hladké mouky

63 g polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

250 ml oleje

250 ml vaječného koňaku (když bude domácí, je to na medaili)

 

2) Postup

Vajíčka s cukrem vymícháme do pěny. Nemusíme šlehat zvlášť bílky a žloutky. Přidáme všechny další přísady a důkladně promícháme. Těsto je dost tekuté, ale není třeba se bát. Nalijeme do vymazané formy na bábovku. Prvních cca 10 minut pečeme na 180 stupňů (já používám horkovzdušnou troubu), pak stáhneme teplotu na 150 a pečeme ještě nejméně 40 minut – záleží na troubě i na formě, takže špejle na otestování propečení to jistí. Občas se ujistíme, že se bábovka nepálí shora, v takovém případě ji můžeme překrýt alobalem. Po vyndání z trouby necháme chvíli odpočinout a pak vyklopíme.