Sklizeň voňavých kdoulí
Na podzim už na stromech moc ovoce nenajdete, ale pokud milujete tradiční odrůdy ovocných stromů, tak zasaďte kdouloň a i v listopadu můžete mít bohatou sklizeň. Kdouloň obecná je nádherný a nenáročný ovocný strom, na který se trochu zapomnělo. Nenapadají ho téměř žádní škůdci, takže i jako nezkušený pěstitel budete mít 100 % bio ovoce. Kdouloň navíc krásně kvete a její listy mají zajímavou barvu, proto bude i potěchou pro oko.
Lidé si někdy pletou kdouloň s "okrasným" keřem kdoulovcem, tak na to pozor (ten nám zase tak výjimečný a hezký nepřipadá)! Pro jistotu přikládám pár fotek kdouloně z našeho podzimního sadu. Kdouloň dělá občas kulisu pro fotky na náš Instagram, tak mrkněte třeba na fotky z prvního máje 2019 ;-)
Naše fotogenické slepice se nedaly odehnat.
Plody kdoule a co tedy s nimi?
Zralé kdoule jsou poměrně velké a sytě žluté plody. Mají velmi výraznou vůni, tak výraznou, že když jsem je na chvíli uložila do chladné dílny (cca týden před zpracováním) byly cítit až na půdu. No a co s tím navoněným ovocem můžeme dělat? Já mám vyzkoušené tyto recepty z kdoulí:
1) Pečené kančí maso na kdoulích
Ingredience:
- kančí kýta
- kdoule 1 ks
- česnek 4 stroužky
- kmín
- bobkový list - 2 ks
- nové koření - 5 ks
- pepř a sůl
Postup:
1. Kdouli oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na tenké plátky. Plátky kdoule vložte na dno zapékací mísy nebo pekáče (v naší nabídce nejdete jeden opravdu "hodobožový" pekáč) a trochu osolte a podlijte vodou (jen mírně). Přidejte nové koření a bobkový list.
2. Očištěné kančí maso - kýta nebo plec (můžete použít i jinou divočinu - skvělé je i maso z mladé muflonky) osolte, opepřete, hodně okmínujte, posypte nakrájeným česnekem a vložte do pekáče. Na vrch dejte několik plátků másla. Přiklopte a vložte do předehřáté trouby na 160 °C . Pomalu pečte 2,5 - 3 hodiny.
3. Maso vyndejte z pekáče a rozkrájejte na plátky (již by mělo odpadat od kosti). Vyndejte bobkový list a nové koření. Pokud chcete mít hustou omáčku, tak výpek s kdoulemi rozmixujte (můžete přidat i lžíci švestkových povidel). Poté omáčku a plátky masa vraťte do trouby. Troubu nastavte na 180 - 200 °C (podle výkonu trouby) a nechte péct (přiklopené) ještě 60 minut.
Podávat můžete s kaší nebo šťouchanými bramborami.
2) Kdoulová marmeláda
Tuhle marmeládu prý snídá i královna Alžběta II. Já jí zkusila poprvé lvoni. Bylo těsně před Vánoci a zkušebních 5 sklenic se Nového roku nedočkalo. Letos kdoule dozrály skoro o měsíc dříve a sklenic s marmeládou máme 4 x tolik, tak uvidíme :-) Úžasné na tomhle ovoci je, že je pro "blbce" - pěstování bez péče a slupky plodů obsahují pektin, takže do marmelády nemusíte přidávat nic v prášku (pektin na zavařování).
Ingredience:
- kdoule - 1 kg
- cukr - 0,5 kg
- citrón - 2 lžíce
- skořice - 1 ks
- badyán - 1 ks
Postup:
1. Kdoule důkladně očistěte pod vodou (zbavte malých chloupků). Zbavte je jadřinců a rozkrájejte na kostky. Nakrájené kdoule, skořici a badyán dejte do hrnce. Podlijte vodou (cca 250 ml) a nechte kdoule podusit do měkka (cca 30 minut).
2. Vyndejte koření a rozmixujte. Následně se má vzniklá hmota propasírovat. Nejsem moc dobrá hospodyňka a na poprvé jsem propasírovala asi desetinu směsi :-D, takže už nepasíruji a velmi důkladně mixuji (marmeláda je i tak úplně hladká).
3. Vraťte směs na sporák, přidejte cukr a citronovou šťávu. Nechte ještě chvilku povařit a můžete plnit do sklenic.
4. Skleničky naplním vařící marmeládou, zavíčkuji a otočím dnem vzhůru. Po zchladnutí skleničky otočte a je hotovo.
Pokud hledáte tip na ručně vyrobené vánoční dárky, tak kdoulová marmeláda na pěkném podnosu s keramickou miskou plnou ořechů bude pro mlsouny to pravé.
Pokud nemáte skořici v kuchyni, můžete použít tu z dekorace :-)
3) Elixír mládí
Tento recept jsem našla teprve letos a o úspěchu budu informovat, hned jak to zabere :-) Výsledkem by měla být hydratační voda, která zároveň vyhlazuje vrásky.
Ingredience:
- kdoule - 2 ks
- alkohol - 200 ml
Postup:
1. Kdoule očistíme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na plátky.
2. Plátky dáme do sklenice a zalijeme alkoholem (musí být ponořeny).
3. Sklenici zavíčkujeme a dáme na 14 - 20 dní do temna a do chladu. Občas můžeme sklenicí lehce protřepat.
4. Po 14 - 20 dnech scedíme "elixír" přes plátno a skleničku dáme do lednice.
5. Pak jen mažeme na obličej a krásníme :-D
Amatérskému pěstitelství a zavařování zdar ;-))))
Petra F.